Знање ће променити свет

Сам по себи израз да ће знање променити свет звучи добро, некако те испуњава надом и оптимизом, али лично мислим да ова промена није увек набоље.

Многи људи користе своје знање само да би добили нешто заузврат, не воле да деле и дају, већ, што је много горе, понекад наносе штету до те мере да могу угрозити животе милиона људи.

Живимо у веома тешким временима, огроман проценат друштва је писмен и не само то, скоро сваки човек у друштву је веома добро упознат са неком сложеном струком. Наука и технологија су напредовале до те мере да човека сада у готово свим областима може заменити робот којег може да поседује чак и код куће.

Нисам сигурна колико је то добро за нас људе. Све смо зависнији од наизглед непотребних ствари. Све више потцењујемо своје родитеље и старије, јер иамамо приступ апсолутно свему и не мислимо да имамо шта да научимо од њих, а нисмо свесни да ове ствари и технологије које користимо нису настале саме од себе, већ су их измислили људи посвећени пројекту чији је циљ циљ бољи, лакши и садржајнији живот.

Добро је да се живот развија, да људи постају све бољи, да измишљају све више лекова за неизлечиве болести, али је добро и да се сетимо да смо људи. Важно је да своје знање увек користимо за добробит човечанства, важно је да никада не заборавимо да смо ми, без обзира на знање и вештине које имамо, пре свега људи и да, да бисмо живели мирно и срећно не морамо бити окружени технологијама или књигама или уџбеницима, већ људима, јер је све у животу кратко и што више времена посветимо стварима које волимо, живот ће нам бити испуњенији и срећнији.

Тако да мислим да знање може промени наше животе али није неопходно да то знање буде академско, пре свега треба да упознамо себе да бисмо радили на себи. За мене је то и такво знање од непроцењиве вредности.

9 views0 comments

Recent Posts

See All