top of page

Ваља Балканска – Бугарка светског гласа

Изабрала сам Ваљу Балканску зато што је прва особа која ми је пала на памет. Или, тачније, њен глас. Рођена је 8. јануара 1942. г. у селу Арда. Село се налази у близини града Смољан, у Родопима. Ова планина је позната по својој лепој природи. Њени родитељи су муслимани и њено право име је Фејме Кестебенкова, али она сматра себе Бугарком. Њена певачка каријера је почела 1960. г. у Државном ансамблу народних песама и игара. Она има толико јак глас, да се, када пева, налази у једном делу просторије, док су они који свирају гајде у другом делу. Она још важи за певачицу која пева за обичан народ иако је реч о светски познатој и признатој певачици. Пева пред својом публиком и пред светским лидерима.

Њена најпопуларнија песма је „Излел е Дельо хайдутин” („Оде Дељо у хајдуке”). Њен глас и ова песма су послати у космос. Свемирске станице „Војаџер 1” и „Војаџер 2” су 1977. г. полетеле у свемир у потрагу за животом ван Земље. Задатак је било истраживање Јупитера и Сатурна. Са ова два Војаџера у космос је полетела и „Војаџерова златна плоча”, аудио-визуелни диск са песмама. Ваља је том приликом рекла да није поносна због тога што је она то отпевала, него што је бугарска песма покорила земљу и небо, као и да јој је бог услишио све молитве.

Пре неколико месеци имала сам задовољство да чујем њен глас. Интересантно је било да је она била изненађење на једном догађају. Догађај је имао везе са аутомобилима. Зато сам и ја била изненађена што је она била тамо. Али ово показује каква је она особа. Нема никакве предрасуде и лоше мисли. Мислим да мора да буде више таквих људи који су добри и који уједињују народ.

Ваља је награђена од стране Унеска наградом „Грађанин Земље”. Она је награђена и највећом бугарском наградом – орденом „Стара планина”. Ваља Балканска има троје деце и већ петоро унука. Она је срећна бака. Мислим да је ове године напунила 80 година, али још увек пева. За мене је она Бугарка светског гласа.


Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Valyabalkanska-photo.jpg

bottom of page