Успех данас

Успех је нешто релативно за чим сваки човек трага на свој начин. Али проблем је у томе што морамо прихватити да је успех осећање, а не ствар. У недавној прошлости успех се мерио углавном кроз материјалне ствари. Показати свима да си довољно сналажљив како би приуштио себи велику кућу и скуп ауто. Док се данас успешним човеком сматра онај ко живи испуњен живот и задовољан је тиме што има.

Све више људи данас обраћа све већу пажњу на духовно стање него на материјално. Можда је то тако, зато што је сада постало лакше добити скупе ствари, али пуно теже добити осећај испуњености. Чули смо много пута те приче о богатим људима који имају све, али су и даље несрећни и зато се питамо шта, заправо, чини човека успешним у данашњем свету.

У сваком случају да би неко постао успешан у нечему прво мора да упозна себе и детаљно проучи своју унутрашњу моћ. Није довољно да само понавља себи крилатицу „Веруј у себе и постићи ћеш све”, него и да открије какве врлине поседује да би могао знати како да их искористи.

На пример, за некога животни успех би био да пронађе себе у нечему и да у томе буде добар. На овај начин сваки уложен труд се лакше подноси, јер се у томе ужива и тако то се не доживљава као рад. Успешан човек је власник свог живота, следи своје циљеве и све ради са страшћу. Страст је покретач успеха и без ње врло лако циљ постаје непривлачан и претвара се у напор без смисла. Разлог за неуспех такође може бити губитак мотивације и зато је врло битно бити свестан шта се на крају очекује и да се све што се ради на путу ка циљу ради са том идејом.

То су ипак састојци успеха који само теоретски звуче лако, а притом нису једини у рецепту. Могло би се рећи да је најбитнији састојак успеха истрајност, јер без стрпљења и труда ништа не би уродило плодом. У ствари, најбитније је да будемо задовољни собом и да покушамо радити оно што нас чини срећним, а то варира зависно од тога ко смо и нема потребе да се упоређујемо са другима и њиховим успесима, јер се на тај начин само удаљавамо од свог успеха и осећаја испуњености.


#есеји #домаћизадаци #петагодина

25 views0 comments

Recent Posts

See All