„Уби ме прејака реч” (Бранко Миљковић)


Слобода говора заправо може уништити човеков дух и такође изазвати мржњу и насиље. Језик је најмоћније оружје у данашњем друштву. Речи су јаке, јер омогућавају ширење идеја и концепата који могу изградити или пак уништити целу земљу.

Пуно је фраза повезаних са снагом речи и колико тешко може бити када се чује нешто непријатно. Понекад једна реч може бити толико моћна да убије човека, било да је та реч повезана са нечим ружним или само са истином коју неки од нас не могу прихватити.

Речи су моћније од било које врсте оружја. Насиље започиње и завршава се комуникацијом. Вербално насиље обично претходи физичком насиљу, а затим га неретко и прати. Наједну особу која трпи физичко насиље долазе стотине других које трпе последице вербалног насиља.

Постоје велике разлике између вербалног и физичког насиља. Физички напад је очигледан и непогрешив. Боли и често оставља видљив траг. Вербално насиље је другачије. Не постоји група или човек кога можете позвати у помоћ осим, евентуално, суд. Бол услед вербалног насиља продиреу дубину људске душе и тамо се таложи. Пошто се ништа не види на површини, не може се очекивати много саосећања нитипак нека конкретнија помоћ. Најгоре од свега је што вербално насиље често остаје непрепознато.

Апсолутно не сумњам да речи могу променити свет. Неки људи могу помислити да су то „само речи”. Да, то су само речи, али речи су један од разлога због којих се код људи јавља неки поремећај за који многи људи не знају. Речи могу бити разлог зашто људи губе наду не само у себе већ и у друге.

Довољна је једна реч, па да човек стигне на врх планине. Једна реч може бити разлогда та иста особа падне и изгуби живот. Многи људи не схватају колико је један језик моћан и како не треба потцењивати његову моћ, јер ти ожиљци зарастају теже од оних видљивих, а понекад можда и не зарасту. Људи не виде те ожиљке и како утичу на особу која их има. Једна реч може бити једнака пуном пиштољу или ножу који пролази кроз срце и душу.

30 views0 comments

Recent Posts

See All