top of page
  • Maria

Свет у коме желим да живим

Свако зна да свет у коме сада живимо није најбољи. Ми смо криви што смо га својим поступцима учинили таквим. Јер прекомерно користимо природне ресурсе, учествујемо у сукобима око територија, религије, боримо се због неважних ствари. Али то је у нашој природи. Ови сукоби су главни разлог зашто живимо у оваквом свету. А проблем је у томе што оно што смо урадили није тако лако поправити. Али није немогуће. Ми то једноставно морамо јако желети. Јер све се постиже све док имамо жељу. Такође је важно имати јасну представу о томе шта желимо да постигнемо.

Многи људи немају јасну представу шта треба да раде. За њих је најлакше да просто замисле другачију стварност у којој желе да живе, где нема ратова, пандемије, где су мир и заштита животне средине приоритет за све, где нема таквих ствари као што су трговина људима, дрога, где нема криволоваца и многе животињске врсте нису угрожене, где су људи добри једни према другима и сви су срећни. То наравно није немогуће. Али ја мислим да људи тако беже од одговорности. Мислим да би сви требало да размислимо шта заиста можемо учинити ако се мало више потрудимо. Јер способни смо за много добрих ствари, само то морамо поставити као циљ. Морамо замисао претворити у стварност. И надам се да ћемо управ то и учинити и да ће то бити наша будућност.

Има и неких људи који просто живеу бајкама и причама о славној прошлости, где јунаци постоје и чине велике ствари, где је све што замислимо могуће, било то добро или зло. Они замишљају да тамо живе. И тако неретко изгубе идеју о стварности. Јер ови измишљени светови су стварно дивни у већини случајева. И није нимало тешко изгубити се у њима. Можеш да будеш чаробњак, витез, митско биће, принц или принцеза, па чак и краљ или краљица. Али наравно, они нису стварни. Они су само нека врста бега од стварности у којој живимо.

Стога морамо тежити да нашу стварност претворимо у савршен свет. То ће бити свет у којем ћемо сви желети да живимо. Свет бољи од оних замишљених, измаштаних, од бајки. Ја желим да живим у таквом свету. И верујем да заједничким снагама можемо наш свет претворити у један такав стваран, али стварно нестваран свет.

44 views0 comments
bottom of page