Свет у коме желим да живим

Свет у коме данас живимо свакако није савршен. Кад бих могао да променим нешто, прво што бих урадио било би то да корона нестане. Овај такозвани вирус толико смета свима нама, па смо последњих месеци били приморани да променимо читав свој живот. Мени највише смета то што се не може путовати слободно широм света – неке земље траже негативне тестове да би некога пустили на своју територију, док се у друге уопште не може ући. Наравно, то није једина ствар на коју је коронавирус утицао, али је то оно што мене највише занима, па због тога једна чекам да се свет у потпуности врати у нормалу.

Ипак кад се свет кад-тад буде вратио у нормалу, он би још увек био далеко од савршеног. У мојој земљи Бугарској је пуно проблема. Један од најважнијих по мени је квалитет високог образовања, а и квалитет образовања уопште. У образовању у Бугаској се пуно може, а по мени и мора мењати. Тешко ми је да дам конкретне предлоге, али свакако се мора обраћати више пажње на образовање. Критеријуми за оцењивање морају да буду строжи као што су били пре двадесетак година када је било јако тешко да се упише било шта на Софијском универзитету, док га сад скоро па свако може уписати. У свету у коме желим да живим свакако би образовање било много битније него што је сад.

Друго што би у савршеном свету било другачије било би то да се људи неће делити по раси, религији, пореклу или богатству. Данас ово звучи немогуће у свету у коме, рецимо, Американци могу слободно путовати у Бугарску, али Бугарима је потребна дозвола да би ушли у Америку. У неким деловима света још увек људи губе живот из једног јединог разлога – што су друге вере, а људи одређене боје коже третирају се на посебан начин. Биће потребно пуно времена да се све ово промени. Иако по природи нисам скептичан, у овом тренутку не мислим да је то стварно остварљиво. Можда је могуће у неким деловима света, али нажалост не у свим. Ипак се надам да ће свет после нас бити на неки начин бољи него што је сад.


103 views0 comments

Recent Posts

See All