Свет у двадесет првом веку

Updated: Nov 27, 2019

„Свет је велики и спасење је иза угла”... или један другачији бувљак


      У данашње време конзумеризам и потрошња новца постали су највеће друштвене појаве у целом свету. Дакле, сви смо постали зависни од материјалних добара и трошења новца на распродајама. Не обраћамо пажњу на развој интелектуалних и комуникационих вештина. Зато бих ја направила један Интелектуални бувљак, који би укључивао размену књига, курсеве страних језика и размену искустава кроз приче.

     Свако од нас има код куће пуно старих књига које неће читати и не зна шта с њима. Међутим, оно што је за некога смеће, за друге је злато. Ипак књигама и уџбеницима није место у смећу. Али човеку 21. века смета све што заузима простор. На тај начин можемо да пронађемо нешто за себе и вратимо живот књигама.

     Сматрам да су страни језици благо које прати свог власника свуда. Моје искуство показује да је најбоља пракса када разговарамо са изворним говорницима. Наиме, тако можемо да обогатимо свој вокабулар и стекнемо нова знања. Поклонити ове услуге уз кафу је много боље него платити за њих. Мислим да би ова „инвестиција" могла да задовољи обе стране.

     Трећа размена у виду алтернативне куповине је дељење искуства. Дубоко сам уверена да постоје две врсте људи. Први, који причају о својим проблемима и стално кукају, и други, који не желе поделити своје доживљаје. Понекад је боље решење разговарати с непознатим саговорницима зато што су неутрални и не воле да осуђују. Тачније, уместо да одемо код психолога, можемо искористити бесплатну услугу на Бувљаку. Тешко је погледати чињеницама у очи, због тога је потребна туђа помоћ.

     Мој Интелектуални бувљак биће отворен сваког викенда. Свако ко жели да се реши непотребних књига, лоших осећаја и проблема или жели да вежба неки страни језик може пронаћи нешто за себе. Распродаје, попусти и акције неће побећи из тржних центара, али рупе у нашој општој култури постају све веће и веће.


#есеји #домаћизадаци #петагодина

21 views0 comments

Recent Posts

See All