Свако је ковач своје среће

Наравно, иза овог фразеологизма стоји народна мудрост. Свако је то чуо кад је био дете. Али шта то значи да је свако ковач своје среће? То се може посматрати као филозофија живота, према којој смо ми господари и ми контролишемо све у свом животу и нико не може да бира шта ћемо ми радити, а шта не. То је као неки клише, али ако размислимо, има истине у томе да ми бирамо шта ћемо радити.

Ипак, понекад се питамо да ли смо у праву што верујемо да контролишемо своје одлуке и изборе у свом животу. Са одрастањем учимо да имамо малу контролу над околностима или људима око себе. На крају долазимо до спознаје да уопште ништа не знамо. Схватамо да нас, без обзира на то што смо планирали по питању свог живота, околности некако предухитре и да је живот који живимо мало другачији од наших жеља и планова.

Сад то мало изгледа као да ми не контролишемо ниједан аспект нашег живота. Ко или шта онда то чини уместо нас?

Осећај контроле пружа нам сигурност. Људи морају да осећају да су они ти који контролишу да би се осећали сигурно.

Наши ритуали или друштвене норме и вредности помажу и показују да ми имамо контролу увек, тако кажу научници и филозофи. Али ако оставимо филозофију по страни, мислим да је свако од нас тај ковач који ствара своју срећу. Осим ако није у питању неки лош утицај „са стране”..

Али и тада ми имамо контролу, била она и минимална.

Сваки родитељ и пријатељ би рекао да ми бирамо шта ћемо радити, али увек постоје последице. Неким стварима је „суђено” да се догоде, и то ми не можемо контролисати, али ми бирамо како да реагујемо на то.

Опет може звучати као клише оно што је Гејтс рекао да није грешка родити се сиромашан, али ће бити грешка уколико одлучиш умрети у сиромаштву. Не знам да ли је то најбољи пример, али мислим да је очигледно да човек може преузети контролу над својим животом и може променити ситуацију у којој се налази само ако то жели.

Клише или не – то је тачно и ако човек жели, то значи да може променити свој живот.

Ми као студенти чујемо да можемо да урадимо све што желимо и заиста – пред нама је пуно времена да кујемо своју срећу.


#четвртагодина #есеји #домаћизадаци #фразеологизми

18 views0 comments

Recent Posts

See All