top of page

Софија из нашег угла

Updated: Nov 14, 2019

Софија је престоница и највећи град Бугарске.

Историја Софије почиње пре више од две хиљаде година. Током свих ових година град је успео да очува своје архитектонско, верско и културно наслеђе.

Софија је сто четрдесет година престоница, и то није случајно.


Девиза Софије је „Расте, али не стари”.Тврђава Сердика је објекат који је саграђен у другом веку. Налази се у централном делу града.


У непосредној близини налази се и Ротонда Светог Георгија.

Још један верски споменик је Црква Светог Николе и Пантелејмона (Бојанска црква), која је подигнута у десетом веку.Свакако, један од симбола града је и Саборни храм светог Александра Невског. Он је саграђен 1912. године и проглашен је спомеником културе.

Руска црква светог Николаја Чудотворца такође је импресивна. Она је подигнута у Краљевском парку, који је омиљено место за шетњу у лепе дане.


Одмах уз њу се налази Градски парк и Народно позориште „Иван Вазов”.Лети се у парку испред позоришта окупљају људи и играју шах, уживају на трави или играју кола.Највећи парк на територији града је парк Борисова градина. У њему се налази много споменика, стадиони „Васил Левски” и „Бугарска армија”, телевизијски торањ и језеро „Ариана”.


У Софији свакако треба видети и зграду Народног собрања (Парламента). Испред ње је величанствен споменик цару Ослободиоцу Бугарске.


Захваљујући својој богатој историји, Софија се може назвати европским градом. Бугарска престоница такође има хотеле, ресторане, музеје и занимљиве зграде које вреди посетити.

Први универзитет у Бугарској је Софијски универзитет „Свети Климент Охридски”. Основан је 1888. године.

Сматра се да Софијски универзитет има око двадесет две хиљаде студената. То нису само студенти из Бугарске већ и из других земаља. Можете срести доста студената који су дошли из Украјине, Русије, Србије, Македоније… да би своје знање проширили баш на овом универзитету, међу стаменим зидовима зграде Ректората. Ректорат је највећа зграда у склопу Универзитета и састоји се од неколико делова (северни, јужни, западни и централни). Конкурс за зграду Универзитета одржан је 1906. године. Централна зграда подигнута је 1925. године средствима браће Евлогија и Христе Георгијева.

Први ректор био је бугарски лингвиста Александар Теодоров Балан.

Студентима широм света препоручујемо да дођу и посете наш универзитет. Заиста имају шта да виде и науче и стекну одлично образовање.


Поред универзитета је и зграда Народне библиотеке Бугарске, испред које је споменик браћи Ћирилу и Методију.


Уобичајена слика живота у главном граду су бука и несносне гужве. Али Софија је, пре свега, лепа и пружа много могућности за шетњу. Неке од њих су водопад Бојана, језеро Панчарево, Кокаљане, неколоко паркова у различитим деловима града (Северни, Западни и Јужни) и парк Борисова градина.

Водопад Бојана се налази у Националном парку Витоша. Можете стићи до њега од Златних мостова или од планинарског дома „Момина скала”. До Златних мостова иде градски превоз, а до „Момине скале” води ауто-пут и постоји паркинг. До водопада има некилико табела, а на путу увек има људи. Водопад је велик и јако леп. Пешачење до њега траје око 6–7 сати у оба смера. Било би добро да рано одете како бисте имали времена за одмор и фотографије. У повратку у дому „Момина скала” можете јести пасуљ или друга традиционална јела.

Панчарево и Кокаљане су предграђа Софије. До њих се стиже аутобусима 1, 3, 4. Панчарево има језеро са чамцима и дугу асфалтирану стазу за шетњу. Кокаљане има ливаду са које се пружа предиван поглед на целу Софију.

У северном делу Софије налази се Северни парк. До њега се може доћи трамвајем 6 или аутобусима 108, 85, 83. У парку је постављен сунчани сат, дрвене печурке, изграђена игралишта. Постоји кафе-зона наспрам језера са фонтаном.Јужни парк смештен је у јужном делу Софије. До парка саобраћају аутобуси 83, 120, 74, 76. У парку се налазе столови за стони тенис, језеро, кафићи и велика пољана, на којој се играју деца и организују различити концерти и друге манифестације.


Западни парк је такође велик. Аутобуси 83, 310, 75, 108 и тролејбуси 6 и 7 иду до парка. Парк је погодан за људе који воле шетњу у готово нетакнутој природи. Погодан је за кућне љубимце, вожњу бицикла и друге активности на отвореном.


Студентски град је део Софије, где углавном живе студенти, зато што се ту налазе студентски домови. Али и пуно других људи такође живи тамо, најчешће у изнајмљеним становима, као подстанари. То може бити чудно, зато што овај део града има мана, али има и одређених предности.

Заправо, живот у Студентском граду је динамичан, бучан и забаван. Тамо живе осамдесет две хиљаде људи. То значи да је овај део града препуњен, али реч је углавном о младим студентима, којима то не смета толико.

Студентски град је добра локација зато што је близу планина Витоша и ваздух није толико загађен као у другим деловима Софије. Има пуно кафића у целом крају који раде нон-стоп.

У Студентском граду има пуно универзитета. Овде се налазе УНСС (Универзитет за националну и светску економију), Технички универзитет, Рударско-геолошки универзитет, ХТМУ (Хемијско-технолошки и металуршки универзитет), Шумарски универзитет и НСА (Национална спортска академија).

Градски превоз је добро организован. Аутобуси 94 и 280 саобраћају често, али понекад зна да буде гужва.

Студентски град није толико велик, али има паркова, где се људи могу прошетати и провести своје слободно време.

Студентски парк је добар пример.

Док је лепо време, људи долазе овамо и играју стони тенис, возе скејт или просто на пикник.

Заправо, Студентски град јесте понекад прљав и непријатан, али има својих чари.

Студенти који овде живе имају различито мишљење. Већина њих се, пошто дипломирају, селе из студентског дома, али траже стан поново у Студентском граду зато што је близу центра, има пуно предности, а и из носталгије, јер их подсећа на оно време док су студирали.

Сви знају да су студентске године најлепше године у животу.

Припремиле:

Беатрис Стојанова,

Викторија Тошева,

Марија - Магдалена Дончева,

Снежана Дончев

#трећагодина #Софија #Бугарска #презентација

53 views0 comments
bottom of page