Природне лепоте моје земље

Бугарска је била дом многих цивилизација и култура. Иако заузима малу површину, она садржи наслеђе свих ових култура и много прелепих пејзажа. У нашој земљи имамо среће да имамо много река, равница, планина и море. Из овог разлога у Бугарској постоји могућност за развој више врста туризма - планинског, приморског, историјског и културног. Осим пуно историјских споменика, богата је и многим одмаралиштима (морски и планински туристички центри), националним парковима и парковима природе, пећинама, водопадима и чудима природе.


На обали Црног мора развијено је пуно одмаралишта, међу којих су Сунчев брег, Златни пјасци, Несебар, Созопол. Осим што су позната по својим луксузним хотелима, ова места су богата историјом.

Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/b/b4/Sozopol_-_Stariqt_grad%2C_tipichna_kyshta.JPG Захваљујући планинама, Бугарска има и зимска одмаралишта (као што су Боровец, Банско, Пампорово), у којима можемо скијати, возити сноуборд, гледати многе трке или само шетати и уживати у планинским лепотама.

А када дођу топлији дани, можемо се прошетати највишом планином на територији Бугарске - Рилом. На њој ћемо видети Седам рилских језера, Рилски манастир или Парк медведа плесача.

Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Rila_7_lakes_circus_panorama_edit1.jpg

Постоје и многе пећине које треба посетити, као што су: Деветашка пећина, пећина Магура, Проходна, Ђавоље грло, Орлова Чука итд., а у варошицама попут Велинграда, Вршеца и Банкје можемо да уживамо у минералним изворима. У Бугарској постоји велики број балнеолошких центара које можемо користити за лечење.

Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%88%D1%83%D0%BD%D0%B0%2C%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0_032.JPG Бугарска има 325 река, најдужа је Дунав. На обали је пуно лепих малих градова који су због реке такође препуни прелепих пејзажа и историје. Осим тога, Бугарска има много прелепих водопада. Испод врха Ботев се налази водопад Рајско прскало, који је са својих 128 метара највиши водопад Старе планине и Балкана.


Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Rayskoto-pruskalo-waterfall-2.jpg

Такође су лепи водопади: Бојански водопад, Крушунски водопади, Хотнишки водопад. Такође има много прелепих језера, као што су Седам рилских језера, Бандеришка језера, Маричка језера. Постоји много места која вреди посетити, као што су заштићени паркови природе, тврђаве, луке, цркве. Чак и мало позната, Бугарска је сачувала своју природу и лепоту коју је добила. Мислим да сви треба да се упознају са овом дивном природом.


#домаћизадаци #трећагодина #есеји #Бугарска

17 views0 comments