Превалила бих брда и долине да…

У животу је важно имати циљ и борити се како би га остварио. Да би успео, прво треба да верујеш у себе и у своје способности.

Свако жели да успе, да постане неко и нешто. Али мало је оних који могу да се изборе за то. Само је потребна јака воља и превелика жеља. Понекад је довољно рећи „ја то могу”, а не одустати на првој препреци и говорити „ово није за мене”. Одувек сам се водила тиме да ако стварно желиш нешто, онда можеш то и добити.

Желела сам да упишем факултет, али нисам имала довољно новца. Тада моји родитељи нису радили и морала сам сама да преузмем ствар у своје руке. Решила сма да радим годину дана. Таман сам имала довољно времена да одлучим шта заиста желим. Била сам спремна да превалим брда и долине како бих остварила ту своју жељу. И било је резултата, жеље су почеле да се остварују. Године полако пролазе, али како време одмиче, рађају се нове жеље. Не могу да станем. Треба да наставим. Понекад је тешко и веома напорно, али циљеви ме подстичу. Образовање сам ставила на прво место и ништа ми друго није толико битно. Једна изрека каже да је човек без циља попут брода који једри без одредишта. И заиста је тако. Познајем много људи који говоре „ја желим оно”, „ја желим ово”, а ништа не раде како би и остварили то што желе.

Неће нам ништа пасти с неба. Сами треба да пређемо трновите путеве како бисмо дошли до сјајног места. Све се може само кад се хоће.

Као и тада, и сада бих урадила исто само да будем ту где јесам. Иако знам да није било лако и да можда најтеже тек долази, опет бих кренула истим путем.

Да сам се одрекла својих снова, вероватно бих сада седела и чекала да дођу неки бољи дани. Надала бих се нечему немогућем – звезди падалици која би испунила моје жеље преко ноћи, док спавам...


Аутор: Снежана Дончев

#трећагодина #есеји #фразеологизми

11 views0 comments

Recent Posts

See All