Право и правда

Свако од нас има различите особине. И наше способности нису једнаке. Шта се може учинити да се обезбеди правда у животу у којем нема једнакости? Јесу ли право и правда једнаки? Очигледно је познавање разлике између ова два концепта — једно, а знање како их применити у стварном животу — нешто сасвим друго. Правда је дефинисана као давање права сваком носиоцу права и кажњавање неправедног.

Правда захтева право. Право и правда не иду, међутим, увек руку под руку. У неким земљама постоји право, али правде нема. Чињеница је да је правда вредносни феномен. Један пример такве земље је Турска. Веома лепа земља, али без правде према женама. Земља, у којој се свакодневно малтретирају жене, силују и убијају. Земља у којој је бити мушкарац врло лако. Зашто? Јер за њих не постоје закони. Казна за стално насиље у породици над женом је неколико месеци затвора. Казна за силовање жене је највише десет година. За Турску се каже да има слободу говора, али када нека особа дели своје политичко мишљење на друштвеним мрежама, она је одмах осуђена. Говори се о човековом праву на слободу, да је једно од основних људских права бити слободан. Присиљавање да чинимо нешто против наше воље уништава људски дух. Али држава све више и више ограничава људе.

Људска права нас штите, она су попут правила, јер нас уче како се понашати. Она су апстрактна – као емоције и, као и емоције, припадају свима и постоје без обзира на то шта се догађа. Она су као природа, чије законе често нарушавамо, и истовремено и несаломива попут људског духа, јер их не можемо уништити. Пружају нам поштовање и траже да се према другима односимо с поштовањем. Уз обавезну љубазност, истину и једнакост. Понекад можда не можемо да разумемо те дефиниције, али их препознајемо када видимо њихово кршење. Но право нема смисла уколико не иде с правдом.

#есеји #домаћизадаци #петагодина


Аутор: Елиф Хасанова

7 views0 comments