Право и правда

Било је време кад су се на телевизији могле гледати скоро само детективске серије. Осим тога, нови филмови су углавном акциони...

Зашто је то толико битно и, у неку руку, забрињавајуће? Зато што на тај начин у једном тренутку ми престајемо да размишљамо и почињемо мислити да се у стварном животу ствари догађају као на филму. Мозак нам се постепено испира и не правимо разлику између реалности и фикције.

То се може најбоље видети по начину на који људи реагују кад суд донесе неку одлуку. Због филмова народ мисли да судије доносе одлуке како се њима свиђа, а не на темељу доказа и онога што пише у закону. Не могу да осуде човека на робију само зато што им се не свиђа. Људи такође, имају потпуно погрешан утисак да судије покрећу само оне поступке које желе, онда кад пожеле. По мени, проблем је да тим људима увек неко мора бити крив, а пошто они никад нису криви, судије (и не само они) морају бити криви за то што они нису урадили нешто на време или како им је речено да морају. И због тога је код нас суђење понекад веома споро.

И кад виде да све иде споро, они одлучују преузети ствари у своје руке и раде то што је, по њима, праведно. Али обично то што је нешто праведно за неког, не значи да је праведно и за другог. Међутим, врло често се догоди да они учине већи злочин од оног због којег још на почетку нису хтели да мирно и законито реше проблем. И тако они ипак заврше на суду, и ако првог пута и није било сигурно да ли су криви, овог пута је то сасвим извесно.

Да бисмо знали како функционише право и зашто је за сваки процес код нас потребно толико пуно времена, морамо учити у школама, поред свега осталог, и право. Не на исти начин као на универзитету, али на начин да знамо оно најбитније. Тако ћемо знати шта се догађа око нас и у нашој држави и нећемо кривити друге људе за наше незнање. Али нико не жели да људи размишљају својом главом, јер је лакше водити стадо него мислећи народ.


Аутор: Далија Миронова #домаћизадаци #есеји #петагодина


Фотографија преузета са сајта: https://representingyourselfcanada.com/do-self-represented-litigants-have-a-right-to-justice-outside-small-claims-court-francais/

2 views0 comments

Recent Posts

See All