top of page

Право и правда

Сваки човек током одрастања учи шта значе појмови право и правда. Неки науче из горког искуства, а неки имају осећај за то од рођења. Према астролозима, одређени знаци имају израженији осећај за правду и потребу да увек траже истину. За њих се каже да би били добре судије и правници, али и врло добри пријатељи, јер никад не би издали некога. Имати тај осећај углавном је предност и остали људи сматрају то врлином, али тражити правду увек и у свему није лак задатак. Често када људи траже своја права, то буде на штету других, а када су у потрази за правдом, наиђу на истину, за коју није узалуд речено да боли. Онда се ова особина може претворити у велики терет.


Борити се за своја права и правду је нешто што ће вас учинити човеком, али борећи се за туђа права и правду, постајете човек са великим Ч. Ипак, то да одлучујеш шта да радиш са властитим правом може да буде пуно већи изазов. Замислите ситуацију да сте нашли доброг животног партнера, имате заједничку кућу, децу, пријатеља, успомене. Рецимо да се осећате срећно, али одједном вас судбина упозна са вашом сродном душом и заволите се лудо. Ваше лично право је да будете са особом коју заиста волите и допуњује вас на прави начин. Не би било поштено према вама да одбијете нешто што је тако тешко наћи у животу било то и нешто касније. Онда се појављује друга страна новчића, где видимо моралну правду – остати са човеком који је био уз вас у тешким тренуцима и помогао вам да подигнете породицу. Та породица не може тек тако да буде срушена због нечијег егоизма. То вас доводи у тешку ситуацију, јер морате да бирате између својег људског права да будете срећни и моралне правде да буду срећни они које волите. То је тешка одлука на коју нико није спреман и свако има другачији став. Исто тако правда је веома релативан појам, и то што је поштено за неке људе за друге није.


Наравно да постоје ствари о којима сви имамо категорично мишљење да је неко у праву или није, да је нешто у реду или не.. Према Универзалној декларацији о људским правима нико вас нема право повредити, мучити или поступити понижавајуће према вама. Али ако вас неко стално малтретира на било који начин и ви одлучите да пружите отпор насиљем, да ли је то ваше право и да ли је то правда? Ако жена убије мужа, јер ју је злостављао годинама, је ли то њено право на самоочување или је то неправда, јер свако има право на живот.

Нама је лако осуђивати друге, јер се ретко постављамо на њихово место и увек нам изгледа другачије из нашег угла, али као људска бића морамо се потрудити да више поштујемо права других особа, јер на крају, то је једини начин да правда победи.


Фотографије преузете са:

1) http://www.myjewishlearning.com/wp-content/uploads/2008/09/choose-life-choice.jpg

2) https://www.briag.bg/uploads/images/medium/justicia-social-1.jpg


Аутор: Бетина Димкова

#домаћизадаци #есеји #петагодина

54 views0 comments
bottom of page