Прави пријатељи нас оцењују по врлинама, а непријатељи по манама

Updated: Dec 24, 2019


 Данас сви имамо пуно пријатеља ‒ неке познајемо са студија, неке из детињства, али се људи брзо мењају и пријатељства нестају. Остају једино прави пријатељи. Они нас прихватају онакве какви јесмо. Ако смо учинили неку грешку, не суде нас одмах, већ покушавају да схвате ситуацију и питају шта се десило. Чак нас понекад прави пријатељи воле због наших недостатака.

 Друштвене и све остале модерне мреже и начини комуникације „стварају” пуно пријатеља. Људи свакако користе могућности да стекну што више пријатеља. Али понекад ти пријатељи нису искрени према нама и могу да буду лицемерни. Ја мислим да не треба да оцењујемо пријатеље по бројности, него по вредности. Сви имамо такве пријатеље и знамо да их занима само наш спољашњи изглед и ствари које имамо.

 Праве пријатеље можемо препознати по неколико ствари. Они се не плаше да нам кажу истину и њихова критика је увек добронамерна. Удаљеност у времену и простору није препрека за правог пријатеља. Они нам никад неће рећи ништа „за наше добро” и „Јесам ли ти рекао?" и кад су у праву. У животу таквих пријатеља није пуно ‒ имамо тек једног или два, јер се пријатељство куша у несрећи, а није сваки човек спреман да нам помогне кад смо на дну и кад се од нас сви склоне. Оне неправе пријатеље препознајемо по томе што они најчешће не одговарају на наш позив и не јављају се кад су нам потребни, увек причају иза наших леђа и лицемерни су.


#есеји #домаћизадаци #другагодина

24 views0 comments

Recent Posts

See All