Отићи или остати?

Отићи или остати – то је питање које је сваки човек у Бугарској имао бар једном у животу. И млади и стари размишљају о томе. Једни желе више новца, други боље школовање или бољи живот. Трећи одлазе због породице, пријатеља или љубави. Пуно је оних људи који успеју да нађу бољи живот у иностранству, али је и пуно оних који се врате у Бугарску. Сваке године део матураната након средње школе оде у иностранство. Они траже боље образовање. Већина њих добије и стипендију. Други одлазе у потрази за забавом и другачијим животом.

У Бугарској сваке године има све мање и мање деце и студената. Све је више оних који настављају своје школовање у иностранству. Кад сам ја матурирала, нико од мојих школских другова није отишао. Неколико нас је дошло у Софију на студије, други су отишли у Благоевград, а трећи раде. Заправо, само један мој вршњак је студирао ван Бугарске. Мој рођак је студирао у Енглеској, већ је одбранио и свој мастер рад, али и он се вратио. Сад живи у Софији и ради овде. Нисам баш сигурна да ли планира да ту и остане. Можда зависи од новца, јер сматрам да у Енглеској плаћају више.

Али стоји то питање како се локално становништво понаша према странцима који дођу. Чула сам пуно прича о људима који говоре неколико језика и имају неколико диплома мастера, које су стекли у некој страној земљи, али директори и колеге се никада не понашају према њима као према себи равнима. Наравно, то није свуда и знам да има изузетака, али углавном није лако живети у инострансву.

Није лако ни нама који смо остали у Бугарској. Уместо да живот буде лаганији, он је тежи. Кажу да су плате веће, али и цене постају све веће и живимо у овом зачараном кругу. Како ћемо изаћи и је ли то уопште могуће? Ја заправо не знам, али се надам да ћу наћи неки одговор. Сад мислим да је главни одговор школовање, јер ако се једномзаглавиш у обавезама између посла и пореза, не знам је ли могуће изаћи. Сматрам да је знање одговор. Кад си добро образован, паметан и вредан, имаш могућност зарадити више него што ти треба (надам се), па си самим тим бар делимично ван тог зачараног круга.

27 views0 comments

Recent Posts

See All