Отићи или остати?

Ево још једног филозофског питања попут вечног „бити или не бити” – отићи или остати? Када једна особа одлази? Кад нема смисла да остане. Када једна особа остаје? Кад нађе милион разлога да остане. Увек је лакше отићи, али најтеже је за оне које остављамо иза себе. То су наши родитељи, породица, пријатељи и место где смо рођени и одрасли. У ткању живота постоји веома танка нит између отићи и остати, од које зависе многе ствари. Ово је можда једна од највећих дилема.

Наша неодлучност игра највећу улогу. Мислим да се данас људи након одласка питају да ли да се врате. Зато што постоји нешто теже од одлучивања између „остати или отићи”, а то је да ли се вратити. У животу свакога од нас постоји тренутак у којем мора озбиљније да размишља о својој будућности. Понекад морамо напустити своју домовину да бисмо преживели. Да бисмо обезбедили бољи живот себи и својим родитељима. Понекад чак и немамо такав избор да останемо или одемо. Сасвим неочекивано наша држава нас може да обавеже да одемо, јер нам не нуди баш светлу будућност. Студирамо 4–5 година, а не можемо да нађемо добар посао. Посао, чију плату месечно трошимо плаћајући високе станарине и рачуне. Не говорим уопште о потпуно нормалним потребама. На крају крајева, није важно колико ћемо добити, већ колико морамо потрошити. Све остало нам се чини луксузом. Студенти не знају шта да раде са својим дипломама, јер дипломе у нашој земљи не играју никакву улогу. Са разочарањем и великом тугом у нашим срцима одлучујемо да напустимо своју домовину. И шта онда? Веома често у иностранству радимо оно што никако не би требало... Међутим, није увек живот у иностранству савршен. У већини случајева останак може бити боља опција.

Разлоге за наш одлазак можемо претворити у разлоге за останак. Али неки кажу да, ако су људи чврсто одлучили отићи, за њих не постоји ниједан разлог који би их поколебао. Отићи значи храброст за радикалну промену. То не значи бежати. Треба бити хладан и одлучан.

#есеји #домаћизадаци #петагодина

Аутор: Елиф Хасанова

5 views0 comments

Recent Posts

See All