Отићи или остати?

Вероватно сваки човек машта о животу у другој земљи. Стално размишљамо како би наш живот изгледао кад бисмо живели у потпуно другачијој земљи. Поготову кад бисмо имали кућу на плажи, тамо где је температура увек око двадесет и пет степени.

Нажалост, Бугари су један од народа који најбрже нестаје у Европи. Сваке године у иностранство одлази све више и више Бугара и већина њих не намерава да се врати у своју домовину. Скоро сви кажу да у Бугарској нема посла и да се због тога никад неће вратити. Али то није баш тако. Посла има довољно само су људи постали врло похлепни и не желе да раде.

По мени, ако и нађем добар посао након дипломирања, ја ипак нећу даље остати у Бугарској, јер, нажалост, ма колико волела своју земљу, она је постала једно велико село. Већина људи је необразовано и (или) им је испран мозак, образовни систем је сваке године све гори, људи се више не понашају пристојно, већ као да долазе из џунгле.

Имала сам могућност да посетим многе земље и упознам много људи и најразличитије културе. Слободно могу рећи да је ситуација таква скоро свуда, а не као што ми на Балкану мислимо да смо једини такви „јадници“ и да нема никога попут нас. Само што кад се људима у осталим државама не свиђа шта се догађа, они изађу на улице и протестују. И протестују на време, а не кад је већ прекасно.

Као што сам већ рекла, не бих остала у Бугарској. Волим своју земљу. Али не желим и не могу гледати како ми сами уништавамо све и након тога се жалимо да све пропада. Знам да је најлакша одлука да одем и да се враћам само за празнике или кад сам на гошњем одмору, али за сада изгледа као да нема пуно наде. Врло је мало људи који стварно покушавају да учине нешто добро и они немају довољно снаге да постигну нешто значајно.

Ипак, приметила сам да понекад, и кад је човек велики песимиста и очекује оно најгоре, ствари знају да крену набоље. Јер увек постоји у сваком човеку искра наде.

Тако, иако сам рекла да нећу остати у Бугарској, човек никад не може знати и тврдити такве ствари. Јер никад се не зна. Никад не реци никад!


Аутор: Далија Миронова #домаћизадаци #есеји #петагодинаФотографија преузета са сајта:

http://myrobotlab.org/content/pir-sensor-and-some-bugs-trackings

18 views0 comments

Recent Posts

See All