Одлив мозгова

Хиљаде бугарских студената студирају у иностранству. Стотине ученика желе да крену њиховим стопама. Шта није у реду са Бугарском? Како смо дошли довде?

Један од главних разлога за одлазак ученика у иностранство је опште мишљење да је бугарски образовни систем испод сваке критике. Није тајна да се многи испити у Бугарској могу положити за одговарајући новац. Међутим, грешка није само у професорима. Ако вас нервира што професорипримајумито – немојте им нудити новац. Учите, будите сигурни у себе и нема шансе да вас натерају да платите. Главна грешка је у људима који су уместо знања почели да дају новац. Ово је лакши начин. Захвална сам што сам уписала универзитет и студије, где је незамисливо платити у готовини да би дипломирао. Код нас плаћате у натури – трудом, знањем и вољом.

Још један разлог због којег студенти одлазе у иностранство је тај што је у многим европским земљама образовање бесплатно. Да, сам живот је скупљи, али то их не занима. Бугарин воли реч „бесплатно”. Нисам студирала у инострансву и не могу из личног искуства да кажем да ли је школовање тамо квалитетно или не. Претпостављам да би, да у Бугарској постоји бесплатан универзитет, имао најмање студената. Сваки Бугарин би рекао да ако је бесплатан, онда није ни добар. Међутим, што се тиче иностранства, ствари стоје другачије. Странци могу више. Они знају више. Њихово бесплатно образовање пружиће нашој деци више него што им може пружити било који бугарски универзитет.

Сви Бугари су поносни на нашу вековну историју, али данас нико не подржава своју земљу. Верујемо да су странци бољи у свему. Поносни смо што наша деца одлазе у иностранство и надамо се да ће тамо имати бољи живот од нашег овде, у нашој домовини. Са оваквим мишљењем ситуација у Бугарској се никада неће поправити.

Време је да престанемо са даривањем интелигентне деце страним народима. Време је да престанемо да чекамо да нам рођаци из Европе пошаљу неки новац. Време је да престанемо да верујемо да је у Бугарској једини начин зараде нелегалан.

Време је да волимо више своју домовину и трудимо се да је учинимо бољом. Морамо старијим генерацијама дати разлог да се врате кући, а млађима – да нас не напуштају.

47 views0 comments

Recent Posts

See All