top of page

Новац (ни)је све

Кажу да новац није све, да је здравље важније од новца, да се срећа не може купити новцем.

Ја не разумем како то новац није све?

Претходног дана сам заборавио новчаник када сам пошао на факултет. Нисам могао ништа обавити. Желео сам купити цигарете – нисам имао новац. Желео сам јести – нема новца. Лекторка је рекла да одштампамо уџбеник да бисмо могли да радимо на часовима… И ја опет немам новац.

Здравље је важније од новца – ово је рекао мој пријатељ Валентин. А како да будемо здрави без новца? Како отићи на планину? Откуд новац?

Сваки дан видим пет–десет просјака. Неки су млади, други – стари, трећи су деца. Неки су болесни, неки нису, али сви су тужни. Нисам видео ниједног просјака да је срећан, да се смеје. Они само плачу и траже новац да купе храну, плате неки рачун… Човек не може бити срећан ако нема новац и ако увек треба да размишља како да плати храну или измири рачуне. И када видим ове људе, увек се растужим. Ови људи немају среће, јер немају новац.

У нашем свету све се мери новцем. То није добро. То ми се не свиђа, али то је истина. Данас је новац потребан за живот исто толико као и храна, вода, сан… Сиромашни људи мисле да им треба новац да живе и у праву су. Разуме се да им не треба пуно новца да би били срећни. Довољно је само да могу да плате храну, воду и друге рачуне, али ипак… потребан им је новац.

Слажем се са мишљењем моје колегинице Петје да новац не купује срећу. Да, у праву си, Петја. Новац не купује срећу. Али новац купује ствари које доносе срећу.

#четвртагодина #есеји #лексика #банкарство

8 views0 comments
bottom of page