• Maria

Новац (ни)је све

Новац заиста није све у животу. Он је важан, али није најважнији. Мислим да људи могу живети без пуно новца, али, наравно, не без ичега.

За сваког човека постоји нешто што је најважније на свету. За једне је то новац, накит или злато… Али ти људи не могу видети које су заиста важне ствари у животу. Не може се све у животу мерити новцем или богатством. И не треба. Живот нема цену.

Ипак, није лоше имати новац, јер тако можеш приуштити себи све што желиш. Тако се нећеш бојати да ли ћеш успети да платиш све рачуне. Можеш путовати свуда по свету, купити себи најбоље ствари и тако бити наизглед срећнији од других људи.

Али то није најважније.

По мом мишљењу, најважније је бити здрав, имати људе које волиш и који тебе воле, бити срећан и успешан и веровати да можеш постићи све што си замислио. За то није потребан новац. Треба бити паметан, веровати у себе и имати људе који те подржавају. Наравно, није лоше имати и нешто новца, али није неопходно лежати на парама.

Људи који имају пуно новца губе појам о правим стварима у животу. Они не мисле ни о чему другом, већ само о томе како да зараде још новца и повећају своје богатство. И зато они настоје да по сваку цену стекну што више новца, па и по цену људских живота.

Ја не желим да зарадим новац на тај начин. Желим да радим поштено, да будем поносна на све што радим и да ни по коју цену не повредим друге. Највише желим да будем здрава, срећна, вољена и да будем окружена људима које волим. И зато, по мени, новац није све.

Није лоше лежати на парама, али је лоше парама мерити све у животу. Тако се губи његов смисао. А најважније ствари у животу немају цену.


#четвртагодина #есеји #лексика #банкарство

11 views0 comments

Recent Posts

See All