Он је наше горе лист – Григор Димитров

Григор Димитров је најпознатији и најуспешнији бугарски тенисер. Рођен је у Хаскову. Ми Бугари га често зовемо Гришо. Сад живи у Монаку, али иако више не живи у Бугарској, он течно говори бугарски.

2005. године постаје најбољи тенисер у Европи за младиће до 14 година. 2008. године одиграо је свој први меч за Дејвис куп и победио са бугарском репрезентацијом. Од тада почиње његова професионална каријера. Учествовао је на пуно турнира. Игра десном руком.

7. јула 2014. године доспео је међу првих десет тенисера на светској ранг-листи, а 2017. године постаје трећи на свету. То је његов најбољи успех у каријери. Током 2017. године је дошао до своје две најзначајније титуле – освојио је мастерс у Синсинатију и завршно првенство сезоне у Лондону. Током своје целе каријере је играо са веома познатим тенисерима – Рафаелом Надалом, Ендијем Маријем, Кеијем Нишикоријем, Роџером Федерером и, наравно, са Новаком Ђоковићем. Новинари су писали да је Димитров нови Роџер Федерер због сличности њихових начина игре. Отуда је и његов надимак – Мали/Бејби Федерер.

Имао је успеха и у приватном животу. Био је у вези са познатом тенисерком Маријом Шараповом и певачицом Никол Шерзингер.

У фебруару 2017. Григор Димитров је одликован медаљом за посебне заслуге у спорту и Бугарској од стране министра омладине и спорта. Сада је деветнаести на АТП светској ранг-листи.

У Бугарској се спорт развија, као и у Србији. Нажалост, Бугарска још увек није постигла онај успех који Србија има у тенису, али надам се да ће у будућности неки бугарски тенисер успети да освоји прво место на светској ранг-листи као што је то учинио Новак Ђоковић.


#есеји #обугарскојибугариманасрпском #трећагодина #Бугарска #Бугари

Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Grigor_Dimitrov%2C_The_Boodles%2C_Stoke_Park%2C_2013.jpg

7 views0 comments