Он је наше горе лист – Димитар Маринов

Димитар Маринов је наше горе лист, наш познати глумац.

Његова мајка је из бугарског града Русе. Д. Маринов рођен је тајно у Софији 6. октобра 1964. године, јер је био ванбрачно дете, а то је тада била права брука и срамота. Усвојила га је и одгајила тетка његове мајке из познате породице Маринови. Они су поседовали фабрику дувана (послужили су као прототип за роман „Дуван” Димитра Димова).

Д. Маринов је почео да свира виолину као мали. Завршио је Националну академију позоришне и филмске уметности.

1990. године одлази у САД. У почетку је свирао виолину по улицама, после тога је радио у ресторану, а затим је отворио свој ресторан.

У том периоду срео је своју жену и сада има два сина – Јордана и Михаила. Оженио се 2003.

Своју глумачку каријеру у САД започео је на телевизији – учествовао је у рекламама и неким филмовима. Играо је с познатим глумцима као што су: Метју Пери, Ештон Кучер, Селена Гомез и др. Глумио је у ТВ серијама „Закон и ред”, „Шкорпија”, „Ратни злочини” итд.

Добио је Оскара за филм „Зелена књига” и прославио Бугарску. То је његов највећи успех. Редитељ филма је Питер Фарели. Маринов у филму има улогу челисте Олега. Он није био одабран на првом кастингу, али за свега пет дана научио је да свира чело. Већ на другом кастингу је изабран за ову улогу. Други разлог је његова сличност са челистом Јуријем Тахтом, који је послужио као прототип за лик који игра Маринов. Он је у филму партнер Вигоа Мортенсена и Махершале Алија, који су познати глумци.

Филм је добио десетак награда, међу којима су Оскар за најбољи филм и Златни глобус у категорији мјузикл/комедија.

Бугари су веома поносни на Димитра Маринова. Он је сада у Бугарској и учествује у емисији „Твоје лице звучи познато” (буг. „Као две капи воде”). У овом шоуу он имитира популарне певаче. Пева и плеше као они...


Аутор: Марија-Магдалена Дончева

#трећагодина #есеји #обугарскојибугариманасрпском #Бугарска #Бугари


Фотографија преузета са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Mitkowiki.jpg

12 views0 comments