Наш Ускрс

Може се рећи да је Ускрс најважнији хришћански празник. На бугарском је назив за Ускрс врло тачан – Великден – „велики дан”. То је један од великих дана у календару и сваки хришћанин га с нестрпљењем очекује и слави.

Међутим, пре доласка Ускрса, постоје и други лепи, традиционални празници, као што су Лазарева субота и Врбица. Током ових празника време је увек топло и сунчано. Пролеће је моје омиљено годишње доба и увек повезујем празнике са њим. Моја породица и ја увек обележавамо ускршње празнике.. Као и код сваке хришћанске породице, фарбана јаја, ускршњни колачи и јагњетина је оно што се спрема за трпезу.

У мојој породици јаја су се увек фарбала у суботу. Прво јаје увек је црвено, а најстарији члан породице трља јајетом чело деце. То се ради за здравље и срећу, а затим се јаје оставља у кући испред иконе до следећег Ускрса. А моји рођаци и ја фарбамо остало. Морам да признам да је оно што највише волим за Ускрс – ускршњни колач „козунак”. Обожавам било коју врсту – са сувим грожђем, чоколадом, ратлуком, орасима или обични.

Важно је запамтити да Ускрс не траје само три дана, већ целу недељу. Раније се веровало да не треба радити током ових седам дана, а данас то важи само за петак. У петак увече, у сваком граду три пута се обилази око цркве.

Нажалост, Ускрс ће ове године бити мало другачији. Већина породица се неће окупити за празник, у црквама неће бити толико људи. Али најважније је да будемо здрави и ми и наши најмилији.


#есеји #домаћизадаци #трећагодина

4 views0 comments

Recent Posts

See All