• kmborisov1914

Моја земља

Updated: Jan 9, 2020

Бугарска је врло лепа земља, у којој се пуно тога може видети. Наша природа је разноврсна, па за свакога има понешто – море, планине, места за луде журке, али и оних, где човек може уживати у природи и где нема пуно људи.

Често ме странци питају шта морају обавезно видети кад дођу у Бугарску. Кад ми поставе ово питање, ја стварно не знам одакле да почнем. Главни град Софија постоји још од времена Римског царства, па се у њој налази јако пуно историјских знаменитости из различитих епоха. У самом центру, на удаљености мањој од километра, налазе се православни и католички храм, џамија и синагога. И управо то чини Софију јединственом. Шетња софијским улицама може бити јако занимљива, те јој свакако вреди посветити времена.

(Фотографије преузете са: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/StNedelyaChurch_Sofia.jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Saint_Joseph_Sofia.jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Sofia_Synagogue_11c.jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/681px-Banya.JPG)

Ни Пловдив, други град по величини у Бугарској, није мање занимљив. Он такође постоји још из времена Римског царства. Неки историчари тврде да је постојао и пре тога. Житељи Пловдива су поносни што је њихов град један од најстаријих у Европи, старији и од Рима и Константинопоља. Најпознатија знаменитост Пловдива је Римски амфитеатар, изграђен у другом веку нове ере. Такође, улице старог града су врло лепе и чувају атмосферу минулих времена, те их вреди видети.

Ипак, мој омиљени град у Бугарској је Велико Трново. Он је био престоница Другог бугарског царства. Најпопуларнија знаменитост Великог Трнова је тврђава Царевец, саграђена у време кад је Трново било престоница. За Србе је Велико Трново битно, јер је ту умро Свети Сава и био је ту и сахрањен пре него што су његове мошти враћене у Србију.

Они који воле море, морају посетити Варну – највећи бугарски град на Црном мору. Варна је трећи град по величини у Бугарској и такође је врло стара. У Варни је било пронађено најстарије обрађено злато у свету. Данас је град популарно место за морски туризам.

Аутор:

Калојан Борисов,

четврта година

#есеји #домаћизадаци #четвртагодина

31 views0 comments