Љубивоје Ршумовић у Софији

Updated: Nov 28, 2019

Овај 27. новембар засигурно ћемо памтити по првом гостовању Љубивоја Ршумовића у Софији.

Ршум је антологијски српски дечији песник (мада пише и за одрасле, бави се екологијом (како сам каже :)), аутор је бројних емисија за децу и младе итд.). Има осамдесет година и преко сто објављених књига! Многи његови стихови ушли су у обавезну лектиру. О наградама да и не говоримо!

Повод за његово гостовање је књига Заувари, која је ове године објављена у Бугарској под насловом Кралство Заувари. Преводилац је Асја Тихонова-Јовановић.

(Фотографија корице преузета са сајта: https://i2.helikon.bg/products/0239/22/220239/220239_b.jpg)

Више о књизи на бугарском на сајту бугарског издавача ЕМАС: http://www.emasbooks.com/new.php?action=showbook&book_id=477&subcat_id=42


Наравно, посебан ужитак је прочитати књигу у оригиналу. Издавач је Лагуна, а на њиховом сајту можете пронаћи и одломак: https://www.laguna.rs/odlomak_1747_zauvari.html.


Ршум је говорио о својој књизи, стваралаштву, али и о Душку Радовићу, Змају, одговарао на питања, разговарао са присутним основцима...

Захваљујући Кристини Асеновој, нашој бившој студенткињи, која се овога пута нашла у улози преводиоца, имали смо прилику да се и лично упознамо са Ршумом. Надамо се да ће његови стихови или проза у будућности оживети и у нашим преводима.


Викторија, Марија-Магдалена, Снежана и лектор Биљана Васић#вести #Србија #трећагодина #бившистуденти #Ршум


28 views0 comments