Крагујевац – промена или бекство?

Човек је комуникативно биће. Треба да комуницира, да промени своју средину, да се развија. Да навикне на нове ствари, људе, места, државе. Да зна како да заиста воли, како да опрости, да чини добро, да плаче – од радости или туге, да живи. Треба да прихвати смрт као нешто природно, да живи за сваки тренутак, да разликује шта је добро и шта зло, да зна када треба да прича и када да ћути. Човек треба да цени све – реч, тренутак, гест и да га потом претвори у сећање. Јер сећања су вечна, а људи су нешто привремено. Данас јесу, сутра нису.

У Крагујевцу сам већ месец дана. Живим у малом стану који је пријатан. Далеко сам од моје породице, пријатеља и мог дечка – Тонија. Идем на предавања, слушам српски језик, покушавам да причам на српском и мислим да ће сваког дана бити све боље. Трчим и дишем чист ваздух, зато што га у Софији нема. Шетам се и живим са сећањима. Свиђа ми се да живим овде – одмарам се психички и физички. Слушам српску музику, гледам српске филмове. Упознајем град, срећна сам и мирна, мада се понекад осећам веома усамљеном.

Али и даље се питам да ли је Крагујевац промена или бекство?

Град је леп! Шарен и пун историје. Свуда има насмејаних људи – младих, старих, али срећних. Има много продавница сладоледа и пекара. Јефтино је, храна је дивна, људи су добри. Ту је Велики парк, Стара црква, гимназија, а испред гимназије се налази споменик Вука Караџића. Ту се такође налази Књажевско-српски театар и Крагујевачки октобар итд.


Фотографије: Антонина Миткова


Можда је Крагујевац и промена, и бекство. Мењаш себе, окружење, навике, језик, живиш сам. Упознајеш се с новим људима и можеш видети различите тачке гледишта. Истовремено, бежиш од сећања, људи, који ти се не свиђају, града, у којем живиш само да би студирао и радио.

Крагујевац је промена!

Крагујевац је бекство!

Крагујевац је све што желим!

А шта ти желиш?


#Србија #стипендије #Крагујевац #другагодина #студенти

20 views0 comments

Recent Posts

See All