Књига у ери електронике

Updated: Mar 24, 2020

Каква је разлика између наших бака и дека и нас? Колико су они стварно читали и колико ми данас читамо? Скоро свако истраживање показује да људи данас читају мање него пре, што, по мом мишљењу, није тако. Сви смо видели слике на интернету како људи у градском превозу читају новине. Каква је разлика имеђу њих и људи данас, који читају новине на телефону?

У задње време интернет све више преузима наш живот. И то је нормално. Можемо наћи на њему све. Од потребних до непотребних информација. Због тога људи све мање купују штампане књиге или новине, па се издавачке куће морају прилагодити на неки начин.

Крајем XX века – почетком XXI настао је први специјализован хардвер за читање е-књига. Он се користио код првих уређаја за читање е-књига – Sony Librie из 2004, Sony Reader из 2006. и данас најпознатији – Kindle из 2007. године. Наравно, појавом паметних телефона и таблета, појавиле су се и одређене апликације, захваљујући којима људи могу читати е-књиге пуно лакше, уместо да купују још један уређај на који треба да скидају књиге.

Наравно, подразумева се да електронске књиге имају своје предности и мане у поређењу са штампаном књигом. Израда електронске књиге је јефтинија од израде штампане књиге, зато што се не троши хартија, боје и други материјал. Али по мени израда електронске књиге исто тражи израду батерије, пластике итд., што обично такође није јефтино. Да, исплати се, ако се тај уређај користи дуго, али неки људи не размишљају тако и даље купују штампане књиге баш због тога.

Кажу да су електронске књиге доступније него штампане. То је тако, али у исто време и није. Проблем је у томе што се у неким државама у тзв. „виртуелне библиотеке“ стављају књиге које су прво штампане и објављене у књижарама и након тога их неко прекуца или скенира да би их људи могли скидати. По мојем мишљењу, људи мисле да су е-књиге доступније, зато што се у већини случајева не мора платити за њих. Али на тај начин сам писац је оштећен, јер не добија новац за свој труд, као што ни издавачка кућа такође не добија новац за то што је објавила ову књигу и тако се цене књига повећавају, зато што се купују све мање, а издавачка кућа мора зарадити барем неки новац. И тако се ствара један зачарани круг.

Данас се не чита ни више ни мање него пре. Али људи постају све необразованији. Битније је да су људи материјално обезбеђени него да имају добро образовање. Они који читају, који су студирали и нашли добар посао постали су црне овце у стаду пуном незналица.


#петагодина #есеји #домаћизадаци

6 views0 comments

Recent Posts

See All