Град у каквом желим живети

Да ли заиста знамо у каквом граду желимо да живимо? Да ли можемо лако и једноставно да изаберемо неки град у којем бисмо живели до краја нашег живота? Данас нове генерације имају те дубоко укорењене предрасуде да у малом граду не могу да се развијају, да створе каријеру и породицу. После тога одмах долази питање да ли можемо да издржимо темпо великог града и колико дуго, а на које место стављамо слободно време. Све тe мисли могу да доведу до несрећне ситуације и да, када је у питању доношење одлука, човек изабере нешто непрактично због несигурности.

Ја мислим да ми мењамо мишљење у зависности од нашег расположења, од тога у каквом смо душевном стању и шта тренутно желимо. Вероватно је свака шеснаестогодишњакиња замишљала себе како живи у Њујорку или у Паризу, јер је гледала неколико филмова како девојке које живе у тим градовима изгледају много срећне, успеле су да среде живот и све је као у бајци. Али касније остаје само жеља за путовањем у те градове и преусмеравамо се на родни град или неки други град у нашој земљи. А град за живљење се заправо лако бира. Када имаш идеју шта би радио и учио, много брзо можеш да се одлучиш где желиш да живиш. А да не бисмо стварали себи тензију, морамо увек да имамо у глави да ако случајно желимо да променимо начин живота, можемо мењати и град и у томе нема ничег лошег. Човек увек тежи напретку, а то значи позитивно кретање напред. И одрасли тајно маштају о новом граду, о пресељењу, о новом свету.

Мој фаворит за живљење је још увек Софија. Видим да ми понекад недостаје бука великог града и сматрам да је то потпуно нормално и природно, јер сам тако навикла. Зато што се трчање од тачке А до тачке Б, а затим и до тачке Ц, временом претворило у сасвим уобичајен изглед моје свакодневнице. А док журим, увек нађем пола сата да се видим с другарицом, да одемо на наше омиљено место и да попричамо. Вероватно се већина мојих познаника осећа на исти начин и миран дан без икаквих догађаја значи да нешто нисмо урадили како треба.

Иако понекад сумњамо и не можемо да одлучимо где је боље живети, увек имамо у срцу један омиљени град, где једва чекамо да се вратимо.

17 views0 comments

Recent Posts

See All