Човек је рођен слободан, а свуда је у оковима

Свет је као дар јер је препун лепоте. Човек је послат на овај свет без икаквих ланаца и окова, без обзира на веру, класу, расу или нацију. Новорођена беба одузима дах као слободан смртник, њена свест је слободна од помисли да је роб или слободан грађанин, принц или просјак.

Кад мало боље размислимо, углавном смо слободни рођењем, јер нисмо свесни свог окружења. Тек након што прођу месеци, почињемо да учимо о себи и о томе како свет функционише. Све почиње првим корацима и првим речима, касније нас уче како се понашати у присуству других људи, како радити основне ствари да бисмо преживели у овом суровом свету. Ако покушамо да размишљамо филозофски, можемо рећи да нам се слобода одузима од оног тренутка када први пут отворимо очи.

Кад дођемо у одређено доба, полазимо у школу, где учимо основе и морамо се уклопити у неке стандарде који су постављени. Иако образовни систем сада није онакав какав је био некада, када су наши родитељи били ђаци. Тада није било некога ко није добар у математици или има посебног дара за уметност. Сви су морали бити подједнако добри у свему. Чак и сада, тамо где ствари више нису тако строге, још увек постоје ови стандарди који мало по мало стављају окове око нашег тела.

Сви смо као деца мислили да ће кад одрастемо све бити другачије и да нећемо имати оне проблеме које смо имали у школи. Истина је да се, кад напустимо школу, суочавамо са стварношћу.

Имамо своје тренутке борбе, јер сада, кад смо одрасли, морамо да се боримо са новим оковима. Окове можемо назвати сиромаштвом, расизмом, незнањем, моћи, новцем, ропством, законом... Ово само показује како се свет може доживљавати као џунгла, јер је то свакодневна борба за преживљавање. Сада су стандарди још већи и ако се човек не уклапа у те стандарде, онда бива одбачен и замењен неким ко може да се уклопи. Ако се гледа из другог угла, окови се могу заменити кутијом и ако се ствари не уклапају савршено, кутија се уништава и треба је заменити новом која је боља и трајнија.

51 views0 comments

Recent Posts

See All