Бугарска је за мене...

Бугарска је за мене домовина. Рођена сам и одрастала овде. Волим је.

Надам се да је сваки Бугарин поносан на своје корене и славну прошлост своје земље. Ипак сви знамо да је кан Аспарух основао Бугарску далеке 681. године. Такође знамо колико је царство било велико за време владавине цара Симеона. Сећамо се колико су претрпели наши преци када је Бугарска била под османском влашћу. Сви ходамо високо уздигнуте главе, јер је упркос тешким временима, кроз која је наша земља прошла, опстала више од 1300 година.

Наша прича је занимљива, зар не?

Али каква је данас ситуација?

Надам се да би на питање: – Да ли сте поносни што сте Бугари? – већина Бугара одговорила: – Да, наравно. И да би на питање: – Зашто? – истакли добро познате фразе о великој прошлости. Можемо чути да би, кад је једном могла бити тако моћна држава, могла то бити поново. Други пак сматрају да је питање времена да Бугарска потпуно нестане са светске мапе. Надам се да нису у праву.

Данас нико не подржава власт. Сви мисле да би поступилили много боље од људи на власти, да само имају некакву моћ. Сви кажу да више неће гласати за ове „преваранте”, али на крају се испоставља да једноставно нема никога за кога би гласали. Ја мислим да су „преваранти” били само просечни људи који су се надали да помажу својој домовини. Али такође верујем да се, кад се осети укус моћи, мења и мишљење.

Често се суздржавам од коментара, јер мислим да нисам довољно компетентна. Само тихо гледам како земља, која је прошла кроз изузетно тешка времена, сада пропада са сваким даном. Али ипак сам једна од људи који верују да „ће и ово проћи”.

Међутим, Бугарска је моја домовина. Моја омиљена земља. И сада, као херој нашег времена, да бих је спасила, остајем кући и надам се да ћу помоћи.

Фотографија преузета са: https://cdn.pixabay.com/photo/2017/03/04/10/36/bulgaria-2115804_960_720.jpg

#есеји #домаћизадаци #четвртагодина

4 views0 comments