• Maria

Бугарска је за мене...

Бугарска је моја домовина. Живим у њој од када сам рођена. Овде сам окружена људима које волим и овде сам најсрећнија. Волим да путујем и истражујем друге градове и земље, њихову природу и знаменитости, да посећујем галерије, музеје, да осетим дух различитих култура и упознам нове и занимљиве људе. Могу да живим у њима и нешто дуже, али ћу увек желети да се вратим кући, у своју домовину, где се налазе сви које волим.

Сви имају различито мишљење о земљи у којој живе. Једни је воле, други не. Ја волим своју земљу упркос њеним несавршенствима. А многи људи је не воле само због тога што није савршена. Многи кажу да не желе да остану, да држава није добра, да су је упропастили. И можда су у праву. Али не сасвим. Да, постоје људи и ствари који је уништавају, али поред једног таквог човека има још десет оних спремних да је бране, да поправе грешке и да се боре за људе који се не могу борити за себе. Али, по мом мишљењу, они који желе да оду, то кажу, јер се плаше да остану и среде свој живот овде, плаше се да се боре за оно што желе.

Моја земља према мишљењу већине људи није ни најлепша, ни најбогатија. Нема много познатих споменика. Али постоји много ствари због којих вреди остати. Бугарска има дугу историју, која није увек била славна, чак ни срећна, али углавном може да нас учини поноснима што смо Бугари. Море има прелепу плаву боју. А природа је заиста величанствена, једна од најлепших које сам видела. У граду у којем сам се родила је управо таква. Свуда мирише на мир и свежину. И где год погледам, видим високе врхове и зеленило. И нису само историја и природа оно због чега смо поносни. У Бугарској има толико лепих ствари да се и странци враћају изнова и изнова, и почињу да је воле као и ми.

Бугарска је за мене домовина. Бугарска је за мене све. И никада је не бих заменила за неку другу земљу.


Фотографија преузета са: https://freesvg.org/img/StampBulgariaFlag.png

#есеји #домаћизадаци #четвртагодина

2 views0 comments