Бити срећан

Свако има право да буде срећан.

Али шта заиста значи срећа? Светску популацију чини 7,5 милијарди људи и уверена сам да постоји исто толико дефиниција ове речи.

Да бисмо говорили о срећи, прво треба утврдити најчешћа значења и употребу ове речи. На пример, дефиниција у речнику гласи: Срећа (или радост) је субјективно стање задовољства животном ситуацијом, повезано са осећајем испуњености и уживања. Али ако некога питамо: „Шта је за Вас срећа?“, претпостављам да неће изрецитовати оно што пише у речнику, већ ће рећи када и зашто се осећа срећним.

За мене, на пример, најважнији фактор среће је моја породица и да буду здрави људи које волим. Искрено, надам се да управо то значи срећа за већину људи. Али понекад осећам да здравље није довољно за срећу. Постоје случајеви када си здрав, али и даље имаш толико проблема, уморан си, патиш и онда заборављаш да је здравље најважније. Тада осећаш потребу за срећом, потребан је још душевни мир, потребна је љубав и, колико год ја не желим да додајем материјалне ствари, потребан је још и новац. Наравно, сви смо различити. Постоје и многи похлепни људи који не желе новац да буду мирни, већ га желе због моћи коју пружа. Постоје и друге крајности – људи који би били срећни само да поједу нешто... можда је тајна негде између. То су обични људи, са обичним сновима, који стварају сопствену срећу. Стога, ако неко мисли да је један од тих просечних људи, нека настави да се труди да испуни своје снове. Да не престаје да верује у своју срећу чак и ако га је некад издала. Да се чешће одмара, јер стрес и несаница нарушавају оно најважније – здравље. Да изађе напоље и дели љубав. Да ради како би зарадио новац и решио своје материјалне проблеме... Да буде ковач своје среће!


Аутор: Петја Иванова


#четвртагодина #есеји #домаћизадаци

25 views0 comments