top of page

Белоградчишке стене

Updated: Jan 27, 2020

Једна од најпознатијих знаменитости северозападног дела Бугарске су Белоградчишке стене, које се налазе у граду Белоградчику, у близини Видина (седишта овог округа). Ова природна знаменитост укључена је у сто националних туристичких објеката.

Дужина стена је око тридесет километара. Имају занимљиву црвенкасту нијансу због високог садржаја хематита, једног од оксида гвожђа.

Зависно од локације и облика, оне су груписане и именоване. Занимљивост код њих су имена која носе: Шкољка, Лав, Монахиња, Медвед, Адам и Ева, Мадона, Пастир, Камила и многа друга.

Аутор фотографија: Александар Стефанов

И заиста – већина њих је лако препознатљива. И као што можда претпостављате, било који становник овог краја може вам рећи неколико легенди о свакој стени и њеном имену.

Поред стена важна је и тврђава Калето у непосредној близини. Настала је када је бугарско тло било део Римског царства и једна је од најочуванијих тврђава у Бугарској.

Већ неколико година сваког лета се овде одржава опера и балет на отвореном, који уживају велико интересовање не само становника Белоградчика него и оближњих градова.

Године 2007. Белоградчишке стене су номиноване на конкурсу Седам нових светских чуда природе и догурале су далеко на листи, али нису успеле да се пласирају у финале.

Осим шума око града, на удаљености од око петнаест километара налазе се једне од најпознатијих пећина у Бугарској – Магура и Венеца. Прва је једна од највећих у Бугарској и постоји неколико врста слепих мишева током целе године. А у Венецу је постављена занимљива расвета у боји, која кристале и сталактите чини још лепшим и спектакуларнијим.

У овом ниском брдовитом подручју скривено је пуно историје и лепоте. Шуме, пећине, стене и Дунав имају прави шарм.

#домаћизадаци #есеји #трећагодина #Бугарска

Аутор: Беатрис Стојанова

17 views0 comments
bottom of page