Празник је кад...

Updated: Nov 14, 2019

У различитим деловима света, у различитим културама празници се умногоме разликују. Разликују се по томе када се славе, по начину на који се славе и по многим другим стварима. Ипак, постоји нешто што је заједничко свим празницима, где год да се они славе, у било којој култури и религији.

Кад је празник, цела породица се окупља и слави заједно. То је тако у Бугарској, у Србији, Хрватској, а чак и у земљама које припадају другој религији, као што је рецимо Турска.

Моја породица се сваке године окупља за Божић и Ускрс, два највећа хришћанска празника. Тих дана смо сви на окупу и веселимо се иако нисмо нарочито религиозни.

У Србији постоји још један велики хришћански празник. То је слава. Свака породица слави различитог датума, зависно од тога који је светац заштитник породице. Тако да вероватно не би било погрешно ако кажемо да се у Србији слави слава сваке недеље, а можда и чешће. Кад је слава, цела породица се окупи, а позивају се и пријатељи и комшије и сви заједно славе. Нажалост, ја још нисам присуствовао слави, али се надам да хоћу једног дана.

Оно најбитније за сваки празник, по мени, јесте то што се породица окупља, што су сви заједно... Зато су празници они дани које увек с нестрпљењем очекујемо.


#есеј #есеји #трећагодина


Аутор: Калојан Борисов, 2019. г.

15 views0 comments

Recent Posts

See All