Књига у ери компјутера

Updated: Nov 14, 2019

   Напредак човечанства постао је могућ јер су људи смислили различите начине за пренос, сакупљање и чување информација из генерације у генерацију. Још од освита човечанства људи су схватали колико је то битно и потребно - од слика у пећинама преко пиктограма и хијероглифа све до модерног писма. Током векова људи су осим различитих начина за писање користили и различите материјале – камен, дрво, кости, кожу. Али ови материјали су били скупи, тешки за коришћење и превоз. Али се све то променило кад су људи изумели папир. Појава папира олакшала је људима израду књига, писање и школовање. Штампарска преса и штампана књига изазвале су праву револуцију. Књиге су постале јефтиније и доступније. Свако је могао доћи до информације која му је потребна, до свих прича, маштарија и фантазија сакупљаних у књигама.

  Многи су мислили да ће следећа револуција у преносу информација бити појава компјутера и интернета. Интернет нам је омогућио да брзо и бесплатно дођемо и сачувамо све информације које су нам потребне а да не излазимо из куће. Захваљујући технологијама, људи данас могу сакупити хиљаду књига, енциклопедија, уџбеника и много више само у једном малом уређају. Многи су мислили да су књигама дани одбројани, али књига је доказала да је много јача. Већ деценијама користимо компјутере и интернет, појављују се сваки дан нове технологије, али књиге нису нестале. Пуно људи и даље више воле држати књигу у рукама него компјутер. Изгледа да се током векова створила јака веза између људи и књига која се не може тако лако прекинути.

  Компјутер и интернет имају много предности, али не могу потпуно да замене књиге. Волимо да их читамо, гледамо, држимо. Књиге су постале део нашег дома. Једна од мојих првих успомена је како држим и листам једну књигу за децу са јако лепим сликама. Нисам могла да читам тада, али мени је било тако занимљиво и драго да листам странице, да гледам слике и да сама смишљам приче. То сам могла да радим сатима. И данас кад видим ту књигу, увек се сетим тих тренутака. Свака књига осим приче коју садржи има и своју посебну причу, причу која је лично повезана с нама, а то ниједна машина не може да замени.


#есеј #есеји #петагодина

Аутор: Цветомира Младенова, 2019. г.


39 views0 comments